Sluta röka under Ramadan

Publicerad den

ANDTS (alkohol, narkotika, dopning, tobak, spel)

Troende muslimer uppmanas att sluta röka under Ramadanmånaden som i år infaller 23 april –23 maj. Detta är ett bra tillfälle att fimpa för gott eftersom den religiösa högtiden påbjuder, inte bara fasta, utan även rökförbud från solens uppgång till solens nedgång.

Foldern Rökfri Ramadan innehåller råd och stöd till den som vill sluta med tobak samt en kalender med bönetider på svenska, arabiska och bosniska. Hjälp gärna till att sprida informationsbladet som är framtaget av Projektet Rökfri Ramadan.

Folder Rökfri Ramadan 2020 på flera språk hittar du här

Projektet är ett samarbete mellan Göteborgs Stad, Angereds Närsjukhus, Göteborgs moské, VISIR och Sluta-Röka-linjen.

Vattenpipa och Covid-19

Studier har visat att rökning kan öka risken att bli svårt sjuk om man drabbas av covid-19.
Forskningsläget är osäkert men sedan tidigare vet man att rökare oftare drabbas allvarligare vid till exempel influensa och samma mekanismer kan påverka förloppet vid Coronainfektion.

– Många håller på att sluta röka just nu som en effekt av covid-19, eftersom rökning är en tydlig riskfaktor. Sluta röka linjen har fler samtal än någonsin och nikotinsersättningshjälpmedel har ökat i försäljning. Många ser just nu hälsofördelarna med att sluta, säger Maria Martini, utvecklingsledare på Kunskapskällar’n, Göteborgs Stad.
Rök från vattenpipan är lika skadlig som cigarettrök. Röken innehåller tusentals hälsofarliga gifter som inte tas bort av vattnet. När man röker vattenpipa delar man ofta munstycke.

Världshälsoorganisationen (WHO) har nyligen uppmärksammat att rökning av vattenpipa innebär särskilda risker – och bör undvikas under pandemin. Förutom de negativa effekterna av röken i sig, medför vattenpipsrökning ökad risk att smittas eftersom många personer ofta samlas och delar munstycke. Det är därför viktigt att inte röka vattenpipa under coronapandemin!

Folder på flera språk om vattenpipa och corona hittar du här

Att sluta röka är det bästa du kan göra för din hälsa! Om du vill ha hjälp är du välkommen att kontakta Sluta-Röka-Linjen på telefonnummer 020-84 00 00. Stöd erbjuds även på andra språk än svenska. Fyll i kontaktformuläret på hemsidan (www.slutarokalinjen.se/other-languages) så ringer de upp dig.

Om du funderat på att sluta röka så är ramadan ett bra tillfälle.

 

Bestäm en stoppdag och bryt dina rökvanor. Nikotinet försvinner ur kroppen på några dagar och efter cirka en månad är du fri från beroende att röka.

Stå emot röksuget! Särskilt i början kan du känna dig frestad att röka men det går ofta snabbt över.

Tänk framåt, lungor, hjärta och resten av kroppen blir fri från den giftiga röken.

Spara pengar och lev längre.

 

Tips om röksuget blir svårt att motstå:
• Aktivera dig
• Ta en promenad
• Tala med en vän
• Ring Sluta-Röka-Linjen tel 020- 84 00 00

 

 

Liknande nyheter

Varmt välkommen till ett seminarium om Spel för dig som möter unga!

Casino online
15 januari, 2021

Många unga hanterar sitt datorspel på ett bra sätt och har inga problem med spel om pengar. Men för ungdomar som har ett problematisk datorspelande…


Cannabis på schemat

Skolskåp
21 december, 2020

Hur kan jag undervisa mina elever om Cannabis? Denna inbjudan vänder sig till pedagoger i grundskolan och gymnasieskolan inom de fristående och kommunala skolorna i…


Inbjudan till konferens om Narkotikafri skola!

3 september, 2020

Hur ska skolan arbeta förebyggande mot narkotika och bli bättre på att upptäcka elever som använder narkotika? Konferensen är kostnadsfri och vänder sig till rektorer,…


Ny rapport från CAN: Upp till var och en?

16 juni, 2020

– Förändringar i ungas attityder till narkotika mellan åren 2003 och 2019 Den här rapporten är baserad på undersökningen om svenska skolelevers erfarenheter av alkohol,…


Ny rapport: Mariamottagningarna, storstadsrapport

12 juni, 2020

I denna rapport beskrivs livsvillkoren för de ungdomar som påbörjade behandling vid Maria-mottagningarna i Stockholm, Göteborg och Malmö under år 2019 avseende användning av alkohol…