Snart är det dags för skolavslutning och sommarlov. För många ungdomar är det starten på en lång härlig sommar men skolavslutningstider är också en period då många ungdomar kommer i kontakt med alkohol för första gången. Därför riktar många kommuner i länet nu extra strålkastarljus på frågan om tonåringar och alkohol för att skapa engagemang, inte minst hos föräldrar. Om du som förälder säger tydligt nej till att ge din yngre tonåring alkohol, blir det dessutom lättare för äldre syskon och kompisar att göra detsamma. Just pojkvänner/flickvänner, kompisar och deras syskon är nämligen den vanligaste källan till alkohol för minderåriga. Dessutom ökar chansen att ditt barn inte heller kommer att testa narkotika. Nästan alla av de ungdomar som testar narkotika första gången gör det under påverkan av alkohol. Så ditt nej till alkohol kan även skydda ditt barn från att testa narkotika! Bra va?

Tips till föräldrar:
1. Du är inte ensam att oroa dig för din tonåring och det är fantastiskt för din tonåring att du bryr dig om hen.
2. Låt inte minderåriga smaka på alkohol oavsett mängd och om du är närvarande eller ej.
3. Enas om vad som gäller kring alkohol inom familjen och med andra föräldrar inför sommarlovet. Gemensamma regler är lättare att hålla.
4. Äldre kompisar är de som oftast förser tonåringar med alkohol. Prata med din tonårings äldre syskon och kompisar om vad som är okej eller inte i er familj. De flesta ungdomar avstår från att dricka om de inte får alkoholen från någon de känner.

Här kan du få stöd/rådgivning:
Mini-Maria är en öppenvårdsmottagning för ungdomar upp till 21år och deras föräldrar. Hit kan du vända dig om du har frågor eller bekymmer som har med alkohol eller narkotika att göra. Samtalen är kostnadsfria och personalen har tystnadsplikt.
Mini-Mariamottagningarna nås på telefon:
Centrum 031–3679940
Nordost 031–3679290
Hisingen 031–3679315

TÄNK OM är en informationsinsats som vill ge tonårsföräldrar kunskaper och stöd kring ungdomar och alkohol. Forskning visar att föräldrar spelar en viktig roll för att motverka drickande bland tonåringar. Läs mer på www.tänkom.nu och www.hejdaalkoholskador.se.


Läs mer