Kunskap överförs lättare än hiv – gör hivtestet!

Publicerad den

Hivprevention Sexuell hälsa

Visste du att det är säkrare att ha sex med en hivpositiv person som får fungerande behandling, än med någon som inte känner till sin hivstatus? Detta revolutionerande budskap är det alldeles för få som känner till. Därför fokuserar årets kampanj i samband med World Aids Day på kunskap. Parallellt med affischer på bussar och spårvagnar, uppmanar WAD-nätverket till ”hivtest” på nätet – ett quiz som lyfter vanliga frågor och fördomar.

Dagens behandling håller nere virusnivån så mycket att hiv inte har någon verkan på immunförsvaret. Det gör att hiv inte längre leder till aids eller är särskilt smittsamt. Med mediciner är hiv en kronisk infektion, att jämföra med till exempel diabetes. För många som lever med hiv är de största problemen idag inte kopplade till viruset i sig utan till stigma och fördomar. Det går att ändra på. Hiv överförs inte genom sociala kontakter – men det gör kunskap!

Lär dig mer på World Aids Day

På webbsidan www.vileverallamedhiv.se finns Hivtestet – ett quiz som tar upp de vanligaste frågorna och fördomarna. Där hittar du också mängder av fakta och information om hiv.

kampanjlogo_rund_vitlila

Det händer den 1 december

På World Aids Day 2014 blir det som vanligt mässa med glögg i Domkyrkan. Hellmans Drängar sjunger och Joakim Berlin från Positiva Gruppen Väst talar. Klockan 18-19.

Sedan blir det mingel på PG Väst, Nordhemsgatan 50. Kvällen bjuder på överraskningar och mat, och alla är välkomna. Från 19:00.

Om WAD-nätverket i Västra Götaland

Det är WAD-nätverket i Västra Götaland som står bakom webbsidan och kampanjen ”Vi lever alla med hiv”. I WAD-nätverket arbetar vi tillsammans för att bryta tystnaden kring hiv och uppmärksamma World Aids Day varje år den 1 december. I nätverket ingår representanter från Afrikagrupperna, Attention Göteborg, EKHO, Kunskapscentrum Sexuell Hälsa Västra Götalandsregionen, Noaks Ark Göteborg och Västra Götaland, Positiva Gruppen Väst, RFSL Borås, RFSL Göteborg, RFSU Göteborg, Sexuell hälsa/hivprevention Social resursförvaltning Göteborgs Stad, SLM Göteborg, Smittskydd Västra Götaland och Svenska kyrkan, Göteborgs Stift.

WAD_banner

Liknande artiklar

Plan för sexuell hälsa och rättigheter klubbad

26 oktober, 2018

Göteborgs Stad får nu bättre möjligheter att arbeta förebyggande mot sexuellt våld, övergrepp och kränkningar och säkerställa att skolelever får en god undervisning i sex-…


”Unga vill prata om känslor och relationer”

10 oktober, 2018

Nyligen arrangerade Göteborgs Stad en stor konferens för att inspirera skolpersonal att hitta ny kunskap och metoder för att kunna arbeta med sex – samlevnadsundervisningen…


Reportage om Snacka sex i tidningen Ottar

20 april, 2016

                      RFSU:s tidning Ottar har uppmärksammat projektet Snacka sex. Ur reportaget: ”Relationer, övergrepp och droger…


Så hänger SRHR och socialt arbete ihop

23 oktober, 2015

SRHR står för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Men hur hänger SRHR ihop med socialt arbete? Och varför är det viktigt att föra samman de…


Ta hjälp av kortet som uppmuntrar till hepatitvaccination

17 december, 2014

Vaccination mot hepatit A och B är ett viktigt skydd för personer med intravenöst missbruk. Nu finns ett praktiskt litet kort som underlättar för dig…